Musea en erfgoedinstellingen toch geopend

Viool van meester Tuintjer, foto Harm Bellinga, Arte de NorteIn deze barre tijd kunnen we ook iets moois melden. Nu alle musea gesloten zijn, zijn er initiatieven ontplooid om via de digitale weg Gronings erfgoed te kunnen bewonderen.
Zo zijn er onlangs op www.collectiegroningen.nl 10 geweldig mooie compositiefoto's van ons Fredewalda-erfgoed gezet. Het betreft topstukken als de viool van meester Tuintjer, de kapperszaak van Heuker, het interieur van de stookhut, een mangel, de poppenwagen en meer. De foto's zijn gemaakt door Harm Bellinga van Arte del Norte en de bijgaande teksten zijn van Greet Atsma en geredigeerd door Miriam Ootjers. Niet alleen onze objecten, maar ook die van veel andere Groningse erfgoedinstellingen zijn beslist de moeite waard om te bekijken.

Lees meer

CazemierBoerderij zoekt communicatiemiddelen uit Tweede Wereldoorlog

VOORLOPIG AFGELAST I.V.M. DE CORONA MAATREGELEN

In de museumruimtes van de CazemierBoerderij in Tolbert wordt op 25 april een expositie geopend met communicatiemiddelen uit de Tweede Wereldoorlog. Er wordt aandacht besteed aan de legale en illegale middelen die mensen gebruikten om met elkaar in contact te blijven en informatie uit te wisselen. Zo wordt aandacht besteed aan de postvoorziening, berichtgeving via de radio en het verspreiden van pamfletten en (illegaal) drukwerk. Maar er verschenen ook nog steeds dagbladen en tijdschriften, al dan niet gecensureerd.
Voor deze tentoonstelling wordt nog gezocht naar een radio uit die periode en ook persoonlijke brieven of andere communicatiemiddelen. Originele brieven of foto's kunnen gekopieerd of gescand worden tentoongesteld. De voorkeur gaat uit naar materialen die een link hebben met het dorp Tolbert. Als u geschikte materialen heeft die geleend mogen worden, kunt u contact opnemen met Greet Atsma, telefoon 0594-513465.

Lees meer

LEKKER SCHEUREN MET ALLERLEI KLEUREN

20200307 154304 800Anneke Ekhart en Jeannet Gjaltema hadden het druk! Maar liefst 15 kinderen waren naar de CazemierBoerderij gekomen om onder hun leiding een collage te maken. Op de tafels lagen stapels oude tijdschriften, waaruit eerst stukjes papier gescheurd werden voor de ondergrond en waarvan de kleur ‘familie van elkaar’ moest zijn. Dus allerlei tinten blauw of rood of groen, wat maar leuk is. Dat werd de basis van wat er daarna op geplakt werd. En dan maar zoeken in de bladen om lievelingsplaatjes te vinden: hondjes, paarden, voetballers, cactussen of een mix. Al plakkend werden er mooie composities gemaakt. En toen mochten ze er ook nog verf op spuiten, zo uit de ‘speciale’ tube of met een injectiespuit. Best moeilijk om dat op de juiste plaats te krijgen.

Lees meer

Streektaalzanger Alex Vissering in de CazemierBoerderij

Alex VisseringAttentie: Het optreden van Alex Vissering op zondag 15 maart a.s. is in verband met de maatregelen tav de verspreiding van het corona virus geannuleerd. De voorstelling wordt op een later tijdstip ingehaald.

Op zondag 15 maart komt Alex Vissering voor een solo-optreden naar Tolbert. In het kader van Meertmoand=Dialectmoand brengt de tekstschrijver/zanger/gitarist een programma met eigen teksten. Alex treedt zeer regelmatig op, vaak alleen, maar ook met collega-zangers. Bijvoorbeeld met Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot als De Troebadoers.

De zanger is jarenlang muskusrattenvanger geweest en een groot natuurliefhebber. Afkomstig uit Westerwolde is hij ook een groot beschermer van de Waddenzee. Hij maakte verschillende programma's, zowel op Radio als TV Noord.

Lees meer

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier