De CazemierBoerderij en haar vrijwilligers

De Stichting CazemierBoerderij kan gezien worden als een bedrijf. Er is een bestuur, dat bestaat uit mensen die gekozen zijn om hun specifieke deskundigheid en netwerk. Zij zetten zich in om de doelstelling waar te maken en het beleid te bepalen inzake een gezonde exploitatie van de CazemierBoerderij. De plannen en activiteiten die hieruit voortvloeien, moeten worden uitgevoerd. Dat kan het bestuur niet zonder de hulp van mensen die enthousiast mee willen helpen om vorm te geven aan de plannen en activiteiten van de Stichting CazemierBoerderij:
De Vrijwilligers!

Horecazaken
Twee betaalde krachten organiseren het reilen en zeilen van de horecazaken in de CazemierBoerderij. Zij worden ter zijde gestaan door vrijwilligers die helpen in de bediening, de schoonmaak en de decoratie.

Allerlei
Voor onderhoud gebouwen en allerlei andere klussen zoals werkzaamheden op het erf, in de tuin, opbouw exposities etc. zijn personen regelmatig maar soms wel op onregelmatige tijden bezig.

Museum
Voor het museale deel van de CazemierBoerderij bestaat een aantal werkgroepen:
Het inzetten van vrijwilligers is bij Fredewalda begonnen bij het maken van de maquette van Tolbert. Om alle gegevens van de te bouwen huizen en objecten boven water te krijgen, werd een Bouwcommissie in het leven geroepen. De Kadasteronderzoekcommissie had inmiddels vanaf 1830 de eigenaren van de panden aangeleverd. Beide commissies hebben het werk afgerond.

De behoefte om uit te zoeken wie er in de huisjes hadden gewoond, resulteerde in de Bewonersonderzoekcommissie. Vanaf 1830 worden de gegevens verzameld en uitgewerkt. Aan dit onderzoek wordt nog steeds gewerkt.
Vervolgens werd het Oral History project bedacht. De Oral History commissie maakt korte filmpjes bij de huisjes, interviewt mensen die er gewoond en gewerkt hebben. Ook dit is een ‘never ending story’.
Bij de huizen op de maquette wordt door de Commissie ‘Verhaal van het huis’ de bewoningsgeschiedenis in woord en beeld per object verzameld en verwerkt tot een leesbaar stuk dat gevoegd wordt bij het bewonersoverzicht.

Daarnaast wordt het aangeboden erfgoed door de Werkgroep Archieven opgeborgen en gearchiveerd. Een aparte Fotodienst zorgt voor het opslaan van oude foto’s en voor het maken van foto’s van veranderingen in het dorp. De Knipseldienst houdt bij wat er over Tolbert in de media verschijnt.
De Activiteitencommissie treedt op als er een bijzondere tentoonstellingen en culturele activiteiten worden georganiseerd. Ook zorgt deze commissie voor een jaarprogramma met een maandelijkse
(culturele) activiteit.
De Werkgroep PR promoot en geeft bekendheid aan de activiteiten van de CazemierBoerderij via de (social) media, en geeft twee keer per jaar de nieuwsbrief OudNieuws uit. Ook vallen de websites van de CazemierBoerderij en Fredewalda onder de verantwoordelijkheid van deze commissie.
De Werkgroep ‘Hedde en Gepke’ ontvangt leerlingen van groep 5/6 van het Basisonderwijs voor een verrassend bezoek aan de CazemierBoerderij.

De Werkgroep van het siloproject ‘Vrijheid verstopt in beton’ ontvangt in april groepen 6 van het basisonderwijs om de kinderen kennis te laten nemen van gebeurtenissen in WO II in deze regio.

De Werkgroep Rouwbrieven verzamelt en rubriceert overlijdensberichten van mensen die relatie met Tolbert hebben.

De Werkgroep ICT verwerkt de verzamelde informatie digitaal en houdt de websites van de CazemierBoerderij en Fredewalda bij.

Bovendien staan er zo’n vijfentwintig mensen op de medewerkerslijst, die breed inzetbaar zijn. Ze bemensen de tentoonstellingen, leiden rond en staan op culturele markten.
De gehele groep die zich op vrijwillige basis inzet voor het werk van de CazemierBoerderij bestaat uit meer dan zestig personen.

De CazemierBoerderij is blij met haar vrijwilligers.
Nieuwe vrijwilligers verwelkomt de CazemierBoerderij ook graag. Niet alleen mensen die belangstelling hebben voor de geschiedenis van het dorp en de streek en aan de slag willen in het museum, maar ook personen die mee willen helpen in en buiten de Boerderij met bijvoorbeeld schoonmaak, horeca, klusjes.
Nieuwe vrijwilligers kunnen zich melden bij het secretariaat van de CazemierBoerderij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ook bij het secretariaat van Fredewalda Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

E 14 (p06v02) Vrijwilligers 640

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze

Nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij.

St. Oudheidkamer Fredewalda heeft een ANBI-status:

ANBI kleur
 • Dorpshuis / Zalenverhuur

 • Beheer

  Stichting CazemierBoerderij

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Tel.:

  0594-51 24 48 -/- 06-2130 6480

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Museum / oudheidkamer

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens voor giften en donaties

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN: NL77 RABO 0335 1800 35

  BIC: RABONL2U

  De stichting heeft een ANBI-status.

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,50 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier