De Auwemaborg

Aan de oostkant van Tolbert, tegenover de Oldebertflat, is aan nog maar weinig zaken te zien dat er eens een borg heeft gestaan. Toch is er eens een heuse borg op die plaats gebouwd. De gracht herinnert er nog aan, en ook de plaats van de oprit. De bouw gebeurde waarschijnlijk rond 1413 door de familie Auwema.

De familie Auwema heeft vooral in de zestiende en zeventiende eeuw een rol gespeeld in Tolbert. Hun belangrijkste verdienste was het handhaven van de rust en de vrede van het gebied. Dat konden ze doen doordat ze in de loop der eeuwen flink wat bezittingen bij elkaar hadden gescharreld. Dat gaf de familie een machtspositie tegenover de andere belangrijke families in de omgeving, zoals de heren van Nienoord. Vanaf het einde van de zeventiende eeuw ging het slechter met de familie. Wel waren ze nog steeds in het bezit van de borg, maar die was ondertussen gebrekkig onderhouden. De familie leefde op te royale voet, waardoor de borg in 1712 verkocht werd aan Johan Willem Ripperda van Jensema. Ripperda sloopte de brug en de inrijpoort en verving ze door een dam in de gracht met een hek. Kort daarna werd ook het huis gesloopt en de bomen op de singels gekapt. De toren van de borg en het Auwemabos hebben het nog tot 1840 overleefd. Later is er een nieuw woonhuis op die plek gebouwd.

Auwemahuis

Auteur: M. van der Ploeg
Gepubliceerd in Midweek 2007

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier